Att sköta om sina skridskor

För att det ska vara en rolig upplevelse att åka skridskor behöver skenorna vara slipade. Med oslipade skenor får åkaren inget bra fäste i isen och det blir svårt att åka. För att förlänga livstiden på din slipning är det viktigt att använda hårda skridskoskydd till och från isen och mjuka skridskoskydd när skridskorna förvaras i väskan till och från träningen.

 

Några tips och råd:

  • Använd hårda skridskoskydd när du går på grus, betong, asfalt. Om du går med skenorna direkt på hårt underlag förstörs slipningen och livslängden förkortas.
  • Torka av skenorna efter avslutad träning – de rostar annars vilket förkortar livslängden. En torr trasa eller gammal handduk funkar utmärkt.
  • Låt INTE skridskorna stå i de hårda skydden mellan träningarna, det hamnar nästan alltid lite vatten/fukt i de hårda skydden vilket gör att skenorna rostar.
  • Använd istället mjuka skridskoskydd när du transporterar skridskorna till och från träning och dagar som skridskorna inte används.
  • Slipa dina skridskor med jämna mellanrum så blir åkningen så mycket roligare!

Några länkar till hårda skydd:

https://teijasskateshop.com/tillbehor/harda-skenskydd/raka-skydd/

https://www.intersport.se/utrustning/skydd/skridskoskydd/intersport-standard-skridskoskydd/svart

https://www.intersport.se/utrustning/skydd/skridskoskydd/ccm-hockey-skateguard-universal-skridskoskydd/no-color

https://teijasskateshop.com/tillbehor/harda-skenskydd/tva-delade-skydd-solidz/

 

Notera: köper man ett par nya skridskor så kommer de ibland med ett tunt transportskydd i plast för skenan, detta skydd kommer att ramla av när åkaren går och är inte likvärdigt med vad vi ovan kallar hårda skydd.

 

Några länkar till mjuka skydd:

Mjuka skydd håller skenorna torra mellan träningarna vilket förhindrar att de rostar. Mjuka skydd är inte avsedda att gå på till och från isen! Finns att köpa på många ställen och går också att sy själv om man är lite händig. Några exempel:

https://skateparadice.se/allt-for-skridskon/fluffiga-blade-buddie-svart/

https://www.decathlon.se/skridskoskydd-id_8552413.html?gclid=Cj0KCQiAwMP9BRCzARIsAPWTJ_GcUYXFMk2A_CI1P-YI-juw1UH3D0BgPcMtlAWpZuUZpGT1oXHzTWkaAjPjEALw_wcB