Att vara Konståkare

Att vara konståkare 

Nedan följer lite information om Lunds Konståkningsklubb samt hur det är att träna konståkning. Vad för slags skridskor du behöver och hur du sköter om dem på bästa sätt. Vilka kläder som är bra att träna i och var man köpa dem. Det finns också information om hur det fungerar med tester och tävlingar. Saknar du information om något? Hör av dig så berättar vi mer.
 
Kom förberedd till träningen

Stor vikt läggs på punktlighet!! Vid frånvaro ska detta meddelas tränarna snarast.
 
Kom ihåg att:

- Håret (långt) ska vara uppsatt på träning och tävling. 
- gå på toaletten innan träningen.
- försök att äta och dricka minst 2 timmar innan träningen.
- tag med vattenflaska, näsdukar, eventuella mediciner, skydd m.m. ut på isen från början.
- ha inga klockor eller större smycken på isen

 
Värm upp minst 15 min innan träningen.
 
Glöm inte att meddela tränarna om man av någon anledning behöver lämna isen under pågående träning - De kan annars tro att åkaren har skadat sig eller att något annat hänt.

 
Vilken utrustning behöver man?

På isen är det viktigt att man har:
•    Hjälm och handskar
•    Skridskor (skridskoskydd till hands vid utgång)
•    Lämpliga rena Kläder

 
Hjälm

Huvudskydd är mycket viktigt vid skridskoåkning då isytan inte erbjuder någon dämpning alls mot stöten vid fall. Därför är det mycket viktigt att alltid ha hjälm vid åkning och inte ta av hjälmen förrän tränaren som bestämmer att åkaren är mogen för det. Det finns ett antal olika kriterier som måste uppfyllas av åkaren och godkännas av tränaren innan hjälmen kan tas av och föräldrar informeras när hjälmen kan tas av - självklart är det också du som förälder som godkänner det! När väl hjälmen tagits av rekommenderar klubben att du använder huvudskydd på träningen. Det finns ett antal olika modeller som fungerar bra. Prata med de andra åkarna i klubben!
 
Vantar

Ha alltid vantar på dig när du tränar. De skyddar mot kylan och även mot skador. Ha gärna tunna vantar som inte blir våta så lätt. Bra vantar finns att köpa i konståkningsbutiker. 
 
Knäskydd

Knäskador kan uppstå vid ett fall och leder vanligtvis till mindre skador såsom ett ömt knä och ett blåmärke. Dock så erbjuder inte isen någon dämpning och man kan därför ha knäskydd för att skydda knäskålen vid fall. Knäskydd är inte obligatoriska för att åka på isen, men kan köpas i konståkningsbutiker vid behov. 
 
Skridskor

När man åker konståkning är det mycket viktigt att ha bra och stabila skridskor eftersom påfrestningarna på vristen blir stor då man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena. För att vristen ska få ordentligt stöd är det alltså viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. ”Vanliga” skridskor (t ex Piruette och CCM), som ni köper i vanliga sportaffärer orkar inte hålla vristen rak. Klubben rekommenderar att man ganska tidigt börjar åka på en bättre konståkningsskridsko, då det är lättare att lära sig de olika momenten med en stabil känga och en bättre skena. När sen åkaren kommit lite längre och börjat träna på svårare moment som hopp, piruetter och steg så behöver skridskokängorna vara ännu mer stabila och skenorna mer avancerade. 
 
Det finns flera olika märken av skridskor men också olika skenor. Vilken modell och vilken skena ni skall välja beror på hur avancerad åkningen är, men också hur foten ser ut! Det är viss skillnad mellan de olika märkena (bred läst, smal läst, smalare/bredare tåparti osv). 
Vanliga märken är:
o    Edea
o    Wifa
o    Jackson
o    Graf
o    Risport
Dessa märken säljer skridskor oavsett vilken nivå man tränar på, från nybörjarmodeller till de mest avancerade modellerna. Vill du ha tips och råd angående skridskor, vilken modell, känga och skena du skall ha så prata med din tränare. Ett tips är också att prova olika modeller, konståkningsbutiken Ishuset har Edea och Jackson. Butiken ligger vid Malmö Arena. Se nedan för övriga konståkningsbutiker

 
Skridskor av bra kvalitet är ganska dyra att köpa, men de har ett bra andrahandsvärde om man sköter dem rätt. Tänk på att inte köpa alltför stora skridskor eftersom det blir svårare att åka då. Som regel kan man säga att skridskon ska vara ca 0,5 cm - >1 cm längre innermått än fotens längd. 
Är du nybörjare kan man med fördel köpa begagnade skridskor (men se till att de inte är ”knäckta” dvs kängan skall inte ha ett veck /vara brutna vid ankeln). Begagnade skridskor kan tex. köpas på olika facebooksidor (tex; konståkning köp och sälj, köp och sälj konståkning mfl). Leta på nätet!

 
- Hur snör man rätt?

Det är viktigt att man snör skridskorna så att det känns bra för foten. Om skon är för löst snörd bildas det veck på skaftet och då är det svårt att hålla vristen rak. Om det blir för hårt kan blodflödet till foten stoppas och man fryser då lättare och får ont i fötterna. Knytningen skall vara som hårdast mitt på, detta för att hälen skall ligga an mot kängan och lösare fram på skridskon så att tårna kan röra sig. Överst skall snörningen vara lite lösare, för en bra passform (dock inte för löst, två fingrar mellan skaft och benet brukar vara bra). Ofta kan föräldrar hjälpa åkaren att snöra skridskorna, men det rekommenderas att åkaren tidigt övar på att snöra skridskorna själv, så att man kan ta på och av sig skridskor vid t ex sommarläger.
 

- Skridskoskötsel
För att skridskorna ska hålla längre är det viktigt att sköta om dem på rätt sätt. Efter träning skall skenorna torkas av med en mjuk trasa, annars rostar de och skenorna blir förstörda. Använd alltid skydd på skridskorna utanför isen- hårda skydd när du går till och från isen och mjuka skydd när du inte använder dem. Gå aldrig utan skydden! Se till att skridskorna är välslipade (se mer information om detta under tab:en skridskoslipning). Man behöver därför även:
- Skridskoskydd för att gå utanför isen
- Mjuka skenskydd för förvaring av skridskorna

 
Kläder

Lagom varma kläder som det är lätt att röra sig i är bra. Inte jeans eller fladdrande halsdukar. Använd gärna lager på lager så att det är lätt att ta av ett lager om det blir varmt. Det är bra om materialet är vattenavvisande. Använd gärna fleecefodrade tights, det brukar finnas att köpa i vanliga sportaffärer eller i konståkningsaffärer. Leta också efter begagnade kläder på nätet! 
Fingervantar är ett måste, inte bara för att man fryser utan vantar, det är också en säkerhetsfråga. De skyddar händer och fingrar vid fall (se ovan).
I skridskorna använder du med fördel strumpor med så få sömmar som möjligt. Med tjocka raggsockor i skridskorna blir de vingliga att åka i - då är det bättre att ha dubbla tunna strumpor (och allra bäst är att ha skridskor av rätt storlek).

 
Vi har samarbeten med några olika leverantörer av sportkläder. Se fliken Om klubben> samarbeten.
 
Konståkningsbutiker

Specialbutiker för konståkningsskridskor, kläder och annan utrustning. Samtliga butiker har online-försäljning.
https://www.k-skate.se  Sportbutiken Linnea ligger i Göteborg.
https://konstakning.net  Tinas konståkningshopp ligger i Örebro. 
https://teijasskateshop.com  Teijas Skateshop ligger i Stockholm.
ishuset.se Ishuset ligger vid Malmö Arena.
 

Väska:
Man kommer även behöva en väska för att förvara utrustningen. Inom klubben är det populärt att ha fyrkantiga väskor med ram, som erbjudar bra skydd för skridskorna och är stapelbara i förvaringsrummet. Väskor kan med fördel köpas begagnat.
Lokaler i ishallen
Vi har ett förråd där skridskorna kan förvaras mellan träningarna. Vi kallar det skridskorummet. 

 
S
kridskorummet ligger bredvid kiosken. Ingång från både stora och lilla rinken. Dörrarna är försedda med kodlås.
Klubben tar inget ansvar för utrustningen. Om ni vill lämna väskan i klubbrummet kan ni fråga tränarna efter koden.
 
Innanför skridskorummet finns klubbrummet. Det används av tränarna mellan passen, samt för möten och andra aktiviteter.
 
Vill man läsa läxor innan träningen börjar, så går det bra att sitta vid fikaborden i korridoren utanför lilla isen.
 
Inför träningen byter man om i omklädningsrummen. Normalt sett brukar vi ha tillgäng till omklädningsrum 4 och 5.
Grupper och hur det fungerar
I Lunds Konståkningsklubb delar vi in åkarna i träningsgrupper efter ålder och nivå. Gränserna mellan de olika grupperna kan variera lite från år till år, beroende på antal åkare, så att vi på bästa sätt ska kunna använda tillgänglig istid. 
 
Mer information om grupperna hittar ni under fliken Konståkning/å
kare/Träningsgrupper.
 

Träning och schema
Klubben erbjuder följande träningsformer för åkare:
•    Isträning
•    Off-ice träning
•    Balett / dans
Vi har som ambition att erbjuda samtliga grupper isträning, off-ice och balett/dans.  Tyvärr är det inte alltid möjligt pga begränsad tillgång till lokaler och/eller hjälptränare.  Schemat läggs från säsong till säsong. Terminsavgiften anpassas efter antalet timmar.

 
Off-ice träning och balett fokuserar på att bygga styrka,  på att stretcha och på att öva upp koreografi och uttryck. Träningen utanför is är viktigt för att få bättre kroppskontroll samt för att förebygga skador.
 
Träningsschemat hittar ni under fliken Konståkning/Träningstider
Test- och tävlingssystem
I de flesta idrotter styrs tävlingsklasserna av ålder. I konståkning styrs tävlingsklassen både av ålder och vilket test åkaren klarat. 
 
Testsystemet är uppdelat i Tävlingstest, Basictester och Friåkningstester. Testerna börjar med Tävlingstest och därefter i turordning Basictest från 1–4 respektive Friåkningstest 1– 7.  Test ordnas av LKK en eller ett par gånger per säsong. 

 
Ni hitter mer information om Test- och tävlingssystemet under fliken Konståkning/kare/Test- och tävlingssystem

 

Skador i Konståkning
Liksom alla sporter, så kan man drabbas av skador i konståkning.
 
Isen man åker på är en hård, icke-fjädrande yta vilken kan orsaka skador ifall man slår sig mot den. Därför är det av största vikt att använda säkerhetsutrustning såsom hjälm eller huvudskydd för att skydda huvudet under åkning. Om man ramlar och slår huvudet hårt i isen, så måste man därför vara observant på tecken för hjärnskakning (såsom kort förlorande av medvetande, förvirring och illamående).
 
Vidare så kan man även skada leder såsom knä vid hårda fall, varför man bör överväga att ha andra skydd, såsom knäskydd, för övningar där knäna är utsatta. Man kan även skada handleder och händer vid fall på isen, t ex om man försöker ta emot sig vid ett fall, men detta är ofta bättre än att t ex slå huvudet. Tränar man någon kampsport, så kan man försöka använda falltekniker därifrån för att ta upp energin vid ett fall. Fingarna skall man dock alltid skydda, framförallt från skärskador, genom att dra in fingrarna vid fall och ha på sig ett par starka tunna handskar.

 
Konståkningsskridskon

Skridskorna är den viktigaste utrustningen inom alla grenar av konståkningen. En professionell skridsko har en känga som är stel som sitter tätt runt ankeln för att bli så stödjande för fotleden som möjligt och inte förlora sin stödjande funktion (så snabbt som en mjukare modell) när åkare tränar hopp. Vidare så är kängan högklackad, vilket gör att s.k. pre-stretch av vadmuskulaturen inte sker i samma utsträckning som vanligtvis sker omedelbart före ett upphopp. 
 
På grund av att kopplingen mellan sko och skena är så stel, så överförs de reaktiva biomekaniska krafterna från foten uppåt vid upphopp och landning och det kan leda till skador i höft, bäcken, knä och rygg, och kängans rigiditet begränsar plantarflexion vid upphopp och landning. Sålunda är det extra viktigt att åkaren har en skridsko av korrekt storlek och lämplig hårdhet (baserat inte bara på nivå utan även åkarens vikt), dvs tillräckligt hård för de övningar åkaren gör, men inte för hårda. Skridskons hårdhet skyddar bara inte vristen, utan leder även till att foten inte tränas i samma utsträckning som i en mjukare känga samt så överför en hård känga krafter upp i åkaren vid hopp.
 
Vikten att kombinera on-ice träning med annan (off-ice) träning
Detta visar vikten av att kombinera träningen på isen med träning utanför isen där man tränar spänst och muskulatur som kontrollerar ankel- och subtalarled (vilka tränas dåligt under isträning), samt även balansmuskler, mage, rygg och nacke. Detta hjälper att ge kroppen styrka att absorbera krafter som translateras från skridskokängar ut i kroppen och förebygger skador såsom ryggont.
 
Sålunda är det viktigt att åkaren även tränar aktiviter som tränar fotens (och kroppens) styrka, spänst och balans. Det är därför viktigt att åkaren deltar i off-ice träning och dans, vilka kompletterar träningen på isen. Man bör även vara noga med att värma upp innan träningen och stretcha efter träningen. Mer information om detta hittar ni under Uppvärmningsövningar.

 
Vila och kost

När man tränar flera pass i veckan samt kombinderar detta med olika former av nödvändig off-ice träning, så är det viktigt att låta kroppen vila och återhämta sig, samt att äta tilltäckligt med varierad kost för att ha energi till träningen. Skippad uppvärmning, trötthet och brist på energi kan direkt kopplas till ökad skadefrekvens. Se därför till att unna dig vila, ha med mellanmål till träningen, ät ordentligt med middag efter hård träningsdag samt försök sova ordentligt :).
 
Det finns flera olika publikationer och arbeten tillgängliga online vilka talar om vilka skador man skall vara observanta för eller vad man kan göra för att förebygga skador. 

 
Ta det försiktigt där ute :)!